Autisme en sport

Hoe kies je een sport?

Ben je op zoek naar een sport die bij jou past? Het kan helpen om onderstaande vragen te beantwoorden. 

 • Wil je in een team sporten of alleen?
 • Wil je een balsport doen?
 • Wil je iets in het water?
 • Vind je het vervelend om anderen te moeten aanraken?
 • Houd je van (bewegen op) muziek?

"Teamsport was een drama. Ik was 90% van de tijd aan het denken wat de andere mensen van me verwachten. En omgaan met competitie vond ik ook heel lastig. Er is altijd iemand niet blij."

Inzicht in talenten door autisme

Iedereen heeft talenten en minder goede kanten. Autisme kan dat versterken. Je bent misschien extra goed in bepaalde dingen, maar ook extra kwetsbaar in andere dingen. Als je een sport wilt kiezen, kan het handig zijn om van je talenten gebruik te maken. Welk talent past bij welke sport? Hieronder staan voorbeelden.  

Mijn talenten Bijpassende sporten
Eerlijkheid (Amateur-)competities zonder scheidsrechter, zoals bij tennis, badminton en squash
Oog voor details Golf, geocoachingcurling, schaken, biljarten, handboogschieten
Geduld Honkbal, softbal, fitness, hengelsport, paardrijden, handboogschieten
Lef Turnen, wintersport, klimmen, duiken, surfen, BMX, mountainbiken, karten, capoeira (bewegen op muziek)
Goede concentratie Judo, darten, balsporten, acrobatiek, bowlen, yoga, tennis, capoeira (bewegen op muziek) 
Veel energie Voetbal, handbal, wielrennen, atletiek, waterpolo, schaatsen, capoeira (bewegen op muziek)

Lichaamsbouw

Ook je lichaamsbouw kan je keuze beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben lang: volleybal, basketbal, (voetbal)keeper
 • Ik ben klein: turnen, spits bij hockey, voetbal, handbal
 • Ik heb veel kracht: zwemmen, turnen, waterpolo, roeien, zeilen
 • Ik ben lenig: turnen, dansen, tafeltennis

Zwemles

Zwemles hoort erbij in een land als Nederland. Voor kinderen met autisme zijn er verschillende mogelijkheden om zwemles goed te laten aansluiten bij hun manier van informatieverwerken. Voorbeelden zijn:

 • Zwemstuurkaarten zijn afbeeldingen van de instructies om te leren zwemmen. Bekijk de lijst met zwembaden waar deze kaarten gebruikt worden. Je hoeft niet in te loggen op Dropbox om de lijst te bekijken, je kunt het venster dat daarom vraagt overslaan. 
 • Zwemscholen met deskundigheid over autisme. 
 • Autilook biedt ook informatie over zwemmen en autisme. 

 

Tips voor het sporten

Ieder kind met autisme is anders. Daarom bestaat er geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Wel zijn bepaalde sporten populair onder kinderen met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen. Soms is er een verrassende klik: 

“Op de school van mijn dochter kwam iemand van Special Heroes een gastles judo verzorgen. Mijn dochter vond het fantastisch, vertelde de gymleerkracht. Zelf was ik daar nooit op gekomen. Het is zo’n fragiel en kwetsbaar meisje. Maar blijkbaar hoef je voor judo helemaal niet sterk te zijn.”

Aansluiten bij de talenten van je kind met autisme

Onder de tab 'Mensen met autisme' staan eigenschappen die relatief vaak voorkomen bij autisme, met de sporten waarvoor die eigenschappen gunstig kunnen zijn. Je kunt hier samen met je kind naar kijken om op een positieve manier een sport te kiezen. Dit is een hulpmiddel om de relatie te zien tussen bepaalde eigenschappen en sporten.

In de praktijk zijn natuurlijk meer factoren belangrijk, zoals de omgeving waarin gesport wordt, de 'klik' met de sportcoach en de andere kinderen op de sportclub, enzovoort.

"Bij turnen komt zijn concentratie en zelfbeheersing goed van pas. Hij heeft weinig angst, wat bij turnen een voordeel is, als je de juiste focus en techniek beheerst. Zijn trainster is perfect voor hem: positief, vriendelijk, duidelijk, overzichtelijk."

Samen uitproberen

Als een vriendje, vriendinnetje of broer/zus van je kind met plezier naar een sportclub gaat, kan jouw kind misschien mee gaan. Misschien is dat makkelijker dan alleen gaan sporten. 

Een sportmaatje hoeft overigens geen bekende te zijn. Je kunt er ook actief naar op zoek gaan, bijvoorbeeld via de app 'AutThere' van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Het is wel handig als de kinderen elkaar van tevoren ontmoet hebben.

Wat is geschikt bij autisme: regulier of aangepast sporten?

Reguliere sport is sporten zonder speciale aanpassingen. Dat is vergelijkbaar met regulier onderwijs: de 'gewone' scholen, niet speciaal gericht op kinderen met een beperking. Voor kinderen met autisme kan zowel regulier als aangepast een geschikte keuze zijn. Dat hangt af van je kind, de sport, de vereniging enzovoort. Zie Ondersteuning bij sport voor hulp bij de keuze. 

Hoe vind je een sportclub die ervaring heeft met autisme?

Ervaringen van andere ouders zijn vaak waardevol om een geschikte sportclub te vinden. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen:

 • Staat de club open voor inbreng van ouders?
 • Hoe gaat het team om met ‘anders zijn’?
 • Hoe is de houding van de trainers?

Gespecialiseerde sportclubs

Als een vereniging een speciaal team heeft staat dit doorgaans op de website van de club vermeld. Maar ook in reguliere teams hebben sommige trainers de ruimte en mogelijkheid kinderen met bijzonderheden op te nemen. Deze trainers vind je niet zo makkelijk op internet. Hiervoor moet je zelf gaan kennismaken, doorvragen, observeren en beoordelen. 

De leerkracht bewegingsonderwijs van school (ook scholen voor speciaal onderwijs) en combinatiefunctionarissen van de gemeente kunnen vaak ook informatie geven over gespecialiseerde sportclubs. 

Vrijblijvende proeftraining volgen

Het is vaak mogelijk om een keer vrijblijvend mee te doen (proeftraining). Waar kun je dan op letten?

 • Snapt je kind wat er van hem gevraagd wordt?
 • Kan hij het niveau fysiek aan?
 • Raakt hij overprikkeld?
 • Hoe gaan de andere kinderen met hem om?
 • Heeft hij plezier?

Je kunt altijd aan de trainer vragen of je kind meerdere proeftrainingen mag volgen. Vaak is er wel begrip als je uitlegt dat je kind meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken.

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?

Maak je omgeving autismevriendelijk(er)

Logo Coalitie Vanuit autisme bekeken

Wil jij actief meewerken aan een inclusieve maatschappij?
Kom in actie bij de Coalitie Vanuit autisme bekeken