Werk vinden als je autisme hebt

Als je autisme hebt, kan er wat extra's nodig zijn om werk te vinden. Tegelijkertijd hebben veel mensen met autisme ook wat extra's te bieden aan een werkgever. 

De bekendste manier om werk te vinden is het reageren op vacatures. Helaas is de concurrentie dan vaak groot. In de praktijk blijkt het eigen sociale netwerk belangrijk om werk te vinden. 

Algemene vacatures vinden

Voor vacatures kun je kijken op Werk.nl. Dit is een grote, algemene vacaturebank van UWV. De vacatures zijn niet speciaal gericht op mensen met autisme. Op Werk.nl staat ook een overzicht van andere landelijke vacaturesites

Je kunt op Werk.nl een persoonlijke pagina maken die je helpt bij het zoeken van vacatures: de werkmap. Kijk bij Handleidingen werk.nl voor uitleg over de werkmap, waaronder een speciale handleiding voor Wajongers.

Werkgevers vinden die open staan voor mensen autisme

Je kunt ook bedrijven zoeken die open staan voor mensen met autisme.

 • Digitale 'marktplaats'
  Mensen met een arbeidsbeperking en werkgevers vinden elkaar via digitale 'martkplaatsen' zoals Onbeperkt aan de slag en Nationale talentenbank. Je kunt in je profiel opgeven wat je sterke kanten zijn. Onbeperkt aan de slag organiseert ook regionale bijeenkomsten.
   
 • Open sollicitatie 
  Bij een 'open sollicitatie' schrijf je op eigen initiatief een sollicitatiebrief naar een bedrijf. In de brief schrijf je wat jij te bieden hebt aan het bedrijf en waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken. Je kunt ervoor kiezen om je open sollicitatie te sturen naar een werkgever die open staat voor mensen met een arbeidsbeperking. Je vindt die werkgevers onder meer op Denormaalstezaak.nl
   
 • Gespecialiseerde bemiddelingsbureaus
  Er zijn veel bemiddelingsbureaus die werkzoekenden naar werk begeleiden of bemiddelen. Sommige bedrijven richten zich specifiek op mensen met autisme. Er zijn goede en minder goede bemiddelingsbureaus. Vraag eventueel aan andere mensen met autisme of zij goede ervaringen hebben met een bemiddelingsbureau.  

Het is prettig om te werken in een organisatie waar autisme bespreekbaar is. Het is dan wel belangrijk dat er een veilige cultuur is op het werk.

Werk vinden via je netwerk

Veel mensen vinden werk via hun eigen sociale netwerk. Bijvoorbeeld via familieleden, vrienden, ex-studiegenoten, eerdere collega's enzovoort.

Autisme kan invloed hebben op je vermogen om netwerken op te bouwen en te onderhouden. Het kan dan zinvol zijn om iemand te vinden die je helpt met het opbouwen van een netwerk. Je kunt 'netwerkvaardigheden' ontwikkelen. Dat kan iemand in je directe omgeving zijn, of een coach met kennis van autisme die zich richt op werk. 

Autisme en een eigen bedrijf starten

Als je autisme hebt, kom je misschien in aanmerking voor speciale regelingen bij het starten van je bedrijf. Kijk hiervoor bij:

 

Solliciteren

Werving en selectie van mensen met autisme

Staat je bedrijf open voor mensen met een (onzichtbare) arbeidsbeperking? Kijk dan op Denormaalstezaak.nl voor tips om de juiste kandidaten te vinden. 

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?

Maak je omgeving autismevriendelijk(er)

Logo Coalitie Vanuit autisme bekeken

Wil jij actief meewerken aan een inclusieve maatschappij?
Kom in actie bij de Coalitie Vanuit autisme bekeken